Crezi că banca te jecmăneşte de bani? Contractele cu clauze abuzive pot fi atacate în instanţă

0
606

Începând de mâine, clauzele abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, vor putea fi denunţate. Dacă instanţa va da aviz pozitiv, băncile vor fi obligate să elimine, din toate contractele, clauzele considerate abuzive.

Decizia de implementare a noilor prevederi de la 1 octombrie a reprezentat un şoc pentru piaţa bancară, care o aştepta cel mai devreme în februarie 2014.

Un proiect al Ministerului Justiţiei propunea amânarea acesteia până la 1 februarie, deşi termenul stabilit iniţial era 1 octombrie 2013. Guvernul a respins însă proiectul, astfel că modificările vor intra în vigoare de mâine.

Schimbările aduc noi drepturi consumatorilor Clienţii consideraţi înşelaţi de bancă trebuie să se adreseze Protecţiei Consumatorului, iar instituţia se va adresa unei instanţe specializate. Astfel, dacă Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului sau o asociaţie a consumatorilor obţine o decizie a instanţei că anumite clauze din contractele de servicii sunt abuzive, atunci prestatorul de servicii este obligat să elimine clauzele din toate contractele de acel tip.

Prevederile se aplică şi contractelor de credit. Iată ce spune legea de aplicare a Codului Civil: „Instanţa, în cazul în care constată existenţa clauzelor abuzive în contract, obligă profesionistul să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Astfel, dacă o asociaţie de clienţi care dă banca în judecată obţine, de exemplu, o decizie prin care un anumit comision este considerat abuziv, comisionul va trebui să dispară din toate contractele de acelaşi tip încheiate de bancă. Patru instanţe în toată ţara Premierul Victor Ponta a anunţat faptul că în România vor exista doar patru astfel de instanţe specializate, cu judecători ce trebuie să fie instruiţi special.

Aceste schimbări intervin pentru preîntâmpinarea unor eventuale abuzuri şi interpretări greşite, asta pentru că au fost cazuri în care anumite instanţe au decis chiar anularea întregii dobânzi plătite de client către bancă.

„Instanţa competentă să soluţioneze acest gen de cauze este tribunalul de la domiciliul sau, după caz, sediul profesionistului, iar împotriva hotărârii astfel pronunţate se poate exercita numai calea de atac a apelului, care va fi judecat de către curtea de apel. În urmă cu două săptămâni, la propunerea Ministerului Justiţiei, pregătind intrarea în vigoare şi a acestor prevederi, Guvernul a aprobat cadrul legal care să permită înfiinţarea unui Tribunal specializat în domeniile societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă la nivelul municipiului Bucureşti şi care ar putea primi şi competenţa de soluţionare a acestei categorii de cauze.

Degrevarea Tribunalului Bucureşti de cauze care au ca obiect societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială, insolvenţă etc. este o necesitate, la fel ca şi soluţionarea acestui tip de acţiuni în timp cât mai scurt. Vreau să salut adoptarea în procedură accelerată de către Camera Deputaţilor a acestui proiect de lege şi sper ca şi Senatul să urmeze acest exemplu, astfel încât trecem cât mai repede posibil la înfiinţarea efectivă a acestei instanţe”, a declarat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Andreea ILIESCU, cugetliber.ro, Luni, 30 sept.2013.


piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply