PRECIZĂRI Despre împrumutul de la Trezoreria Statului pentru finalizarea celor trei proiecte de la Mangalia

0
1388
trezoreria-constanta
EXCLUSIV! Am solicitat și am primit în scris de la Primăria Mangalia unele precizări despre proiectele de HCL aflate pe ordinea de zi a ședintei ordinare de luni, 18 aprilie a Consiliului Local Mangalia, în mod special despre punctul 5 din Ordinea de zi suplimentară, referitor la împrumutul în valoare de maximum 21.515.592 lei, pentru finalizarea proiectelor finanțate din fondurile Uniunii Europene” și iată ce ne transmit reprezentanții Primăriei:
“Conform legii, se cunoaște faptul că Trezoreria Statului român ajută primăriile să realizeze anumite proiecte, prin acordarea de fonduri rambursabile. Se mai știe că, în cazul unui proiect început cu fonduri europene, Primăria trebuie să plătească facturile către constructori, urmând ca acestea să fie decontate din bugeul UE.
Primăriile care nu au bani suficienți în bugetul propriu, pot solicita de la Trezoreria Statului fondurile necesare, cu o dobândă foarte redusă, subvenționată de stat. (Vezi în acest sens Ordonanța de Urgență nr.8 din 25.03.2016):

OUG-n8-2016 (Small)

De exemplu, în cazul proiectului Parc Evergreen” din Mangalia, contribuția inițială din fonduri europene a fost de 98%, iar contribuția bugetului local urma să fie de 2%. Pentru a se deconta în termenul stabilit, Primăria Mangalia trebuia să utilizeze fonduri din bugetul propriu, sau să se folosească de Trezoreria Statului, pentru a utiliza fondurile necesare. Deoarece Consiliul Local a respins banii de la Trezorerie, termenul de decontare din fonduri europene a fost depășit.
Astfel, în prezent, proiectul are o acoperire actuală din fonduri europene de aproape 70%. Pentru a atrage surse externe de finanțare, respectiv bani de la Trezorerie, primarul a convocat 6 (șase) ședințe de Consiliu Local, la sfârșitul anului trecut, dar de fiecare dată consilierii s-au opus. Mai mult decât atât, CL Mangalia nu a aprobat extinderea termenelor de execuție a proiectelor blocate din lipsă de fonduri, astfel că s-a ratat șansa ca aceste proiecte să fie finalizate cu bani de la guvern sau de la UE. Celelate două proiecte – „Aleea Teilor” și “Callatis, Istorie la malul Mării Negre” se află aproximativ în aceeași situație.
Explicație: În anul 2015, Guvernul României a acordat ajutoare financiare localităților care au depășit termenul de execuție a proiectelor europene. Primăriile care au înaintat solicitări în acest sens, au primit fondurile de la Trezorerie, iar la sfârșitul anului, guvernul, prin Ordonanță de Urgență a șters aceste datorii.
Întrucât mai există în țară un număr de 365 de proiecte cu fonduri europene, la solicitarea autorităților publice locale, Guvernul României a acceptat să acorde același ajutor tuturor primăriilor cu proiecte de până în 5 milioane de euro, mai puțin Mangalia și Comarnic, care nu se află pe lista Ordonanței de Urgență nr.8 din 2016, deoarece consiliile locale ale acestor localități au refuzat acest ajutor.
Vezi și Ordinul 404/409/2016 al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Fondurilor Europene, în vigoare de la 06.04.2016:

Ordinul 404-409-2016-

Conform celor afirmate de reprezentanții executivului local, “Primăria Mangalia a înaintat o adresă către primul ministru Dacian Cioloș, în care se afirmă că ne aflăm într-o situatie discriminatorie, solicitând ca și Mangalia să primească acest ajutor, ca toate celelalte primării. Guvernul a fost de acord, cu conditia existenței unei Hotărâri de Consiliu Local. Ultima zi de prezentare a solicitării a fost Marți, 19.04.2016.
Referitor la împrumutul de la Trezorerie, mai trebuie precizat faptul că, periodic, statul român preia datoriile mai vechi de 90 zile, mai ales când este vorba de investiții. Astfel, aceste tipuri de datorii sunt șterse direct de către guvern. În ultimii 4 ani, Municipiul Mangalia a beneficiat de mai multe ori de fonduri guvernamentale pentru acoperirea unor arierate (datorii mai vechi de 90 zile). La fel s-a întâmplat și în ianuarie 2016, când statul a șters o datorie de 10 milioane lei (peste 2 milioane euro) pe care Primăria Mangalia o avea din anii anteriori.
De aceea, primarul Municipiului Mangalia, Cristian Radu face un nou apel la membrii Consiliului Local să aprobe sprijinul guvernamental, fiind vorba de un ajutor pe care l-au primit toate celelalte localități din țară aflate în situația Mangaliei”.
Anexăm proiectul de Hotărâre a Consiliului Local Mangalia, cu anexele aferente, aici:
proiect_hcl_imprumut_finalizare_proiecte_eu
Convocatorul pentru Luni, 18 aprilie și Ordinea de zi suplimentară:

convocator18.04.2016Ordine de zi suplimentara 18.04.2016


Redacția MangaliaNews.ro, Sâmbătă, 16 aprilie 2016.


Follow us: @MangaliaNews, on Twitter and MangaliaNews PunctRo, to Facebook



Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Elefant.ro



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply