Site icon Mangalia News

Cum ar putea arăta “#parcurile de buzunar” – mici oaze verzi între clădiri, în marile aglomerări urbane, o gură de aer pentru cei care locuiesc în zonă

Cum ar putea arăta “#parcurile de buzunar” – mici oaze verzi între clădiri, în marile aglomerări urbane, o gură de aer pentru cei care locuiesc în zonă. Nou tip de spațiu verde ar putea fi reglementat prin noua formă a legii 24/2007 privind dezvoltarea spaţiilor verzi din #intravilan (doar pe domeniul public). Proiectul legislativ a fost aprobat în Senatul României şi se află acum în consultare la Camera Deputaţilor:

Ordinul Arhitecților din România: Parcul de buzunar (sau pocket park, cum este numit în spaţiul britanic) este cel mai nou tip de spaţiu verde definit prin noua formă a legii 24/2007, care reglementează dezvoltarea spaţiilor verzi din intravilan (doar din domeniul public). Proiectul legislativ a fost aprobat ieri în Plen în Senatul României şi se află acum în consultare la Camera Deputaţilor.

Realizată în urma unei colaborări dintre Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – Romania, Ministerul Mediului – România, cu aportul major al AsoP Romania – Asociaţia Peisagiştilor din România şi cu consultarea Ordinului Arhitecţilor din România, noua formă a legii aduce următoarele modificări menite să îmbunătăţească peisajul urban natural:

1. Extinderea categoriilor de spaţii verzi şi definirea mai clară a acestora, pentru a ajunge la o formă mai apropiată de legislaţia europeană. Astfel sunt definite, de exemplu, mai multe tipuri de grădini urbane: grădina comunitară, grădina condominiu, grădina instituţională, grădina zoologică, grădina istorică, pădurea urbană dar şi scuarul sau parcul de buzunar.

2. Clarificarea a ceea ce nu intră în categoria spaţiilor verzi, pentru a evita confuziile care apar deseori în documentaţiile de urbanism. De exemplu, jardinierele care până acum puteau fi considerate spaţii verzi, adăugându-se la bilanţul teritorial, sub noua formă a legii nu mai sunt considerate spaţii verzi. Ideea este de a crea zone verzi permeabile, care să permită scurgerea firească a apei în sol şi de a se evita astfel betonarea excesivă a spaţiului neconstruit.

3. Definirea mai clară a responsabilităţilor administraţiei publice, într-o formă mai apropiată de persoanele fizice şi juridice, în intenţia de a asigura un cadru mai clar privind utilizarea spaţiilor verzi aflate în domeniul public.

4. Definirea mai clară a instrumentelor de gestiune şi consolidarea rolului specialistului în calitatea lucrărilor executate în cazul amenajărilor spaţiilor verzi realizate de administraţia locală.

5. Creşterea procentului de spaţiu construit de la 10 construcţii la 15 % pe spaţiile verzi, motivaţia fiind dată atât de o flexibilitate mai mare în managementul spaţiului verde în raport cu alte funcţiuni urbane complementare, a căror coerciţie a dus la încălcarea legii. Astfel se doreşte o mai bună gestiune a resurselor şi scăderea cazurilor de abuz, prin creşterea controlului.

Proiectul aduce în plus o serie de anexe care detaliază cadrul legal existent şi aduc completări pentru ceea ce nu exită în acest moment reglementat. De exemplu, tăierile de coroane de arbori care se fac conform unui plan de management. Întrucât va exista o perioadă pentru realizarea acestui plan, pentru intervenţiile de urgenţă se propune o fişă care conţine părerea asumată a specialistului, evitându-se astfel intervenţiile de tăiere neavizate, chiar şi cu bună intenţie de a preveni eventuale incidente, cum se întâmplă în multe dintre cazuri.

Legea 24/2004 nu se aplică pe proprietăţile private.

Proiectul legislativ este iniţiat de deputaţi PSD şi USR, fiind un exemplu de bună comunicare şi colaborare susţinut de organizaţiile profesionale!

Forma adoptată de Senat poate fi consultată la acest link:
https://www.oar.archi/…/o-noua-forma-a-legii-spatiilor-verzi

🍀 Conform art. 4. Categorii de spaţii verzi, lit. p) scuar sau parc de buzunar este o amenajare de tip grădină care are rolul de a asigura odihna de scurtă durată a utilizatorilor, de a facilita circulaţia pietonilor și care poate oferi spații destinate recreerii.

Echipa care a elaborat proiectul s-a inspirat din pocket park-urile vest-europene, dar mai ales cele londoneze care au făcut subiectul campaniei electorale ale fostului primar:
https://respondingtogether.wikispiral.org/tiki-read_article… (sursă foto)

Un articol recent despre evoluţia acestui tip de parc puteţi citi la acest link:
https://londonist.com/…/a-walk-through-the-city-of-london-s…


Mangalia News, 31.10.2018. (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice).


Exit mobile version