Secretele vinului afrodisiac produs în nordul Moldovei: „Sculăul“ de la Frumuşica, Viagra tradiţională folosită de sute de ani

0
4800

Sătenii din comuna botoşăneană Frumuşica se laudă că produc un vin unic în România, din boabe de strugure sângeriu, care nu are egal pe piaţa neconvenţională a tratamentelor pentru vigoare masculină.

Strugurii şi vinul sunt principala bogăţie a comunei Frumuşica din cele mai vechi timpuri. Localitatea a fost odinioară târg comercial, bine plasat pe drumul vinului, cu han mare la şosea şi podgorii vechi „din vremea lui Ştefan cel Mare şi bătrân, voievodul Moldovei“, ţine să precizeze Neculai Amarandei, un sătean de 88 de ani, din Storeşti.   

„Podgoriile astea au fost legate de cele de la Cotnari. Toate dealurile erau pline de vie, de la Cotnari până la Frumuşica. Din moşi-strămoşi sunt aşa. S-au păstrat până pe vremea lui Ceauşescu, când aveam şi noi fabrică de vin. După Revoluţie, s-a dat pământ la oameni, au tăiat via, s-a privatizat. Acuma fiecare cultivă cum vrea, cum poate. Oricum, vin se face aici dintotdeauna. Sute, mii de litri, tone de vin“, subliniază Neculai Amarandei.   

Podgoriile de la Frumuşica ascund însă un soi vechi şi special. Şi nu din cel vândut de obicei de oameni pentru bani. Este un vin negru ca sângele, făcut din boabe de strugure de aceeaşi culoare, poreclit de săteni, datorită aromei sale, „căpşunică“. Acest vin negru, spun oamenii din Frumuşica, este unicat. „Vinul ăsta este aşa de negru, încât lasă urme pe pahar. Fiecare sat l-a botezat cum a vrut, dar îi mai zice şi «Sculău», cu leac pentru toate cele, dar mai ales pentru probleme bărbăteşti“, spune omul zâmbind.

Citeste mai mult: adev.ro/pbe0r8

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply