Casa de Cultură din Mangalia | Istoric | Funcții culturale | Oferte

0
1226

Casa de Cultură din Mangalia | Istoric | Funcții culturale | Oferte.

Operă unicat a arhitectului Nicolae Vlădescu, Casa de Cultură din Mangalia (1959–1962) este un proiect realizat inițial doar pe jumătate, din lipsă de fonduri. Imobilul brutalist, simplist ca formă, se face remarcat doar prin copertina din beton ce marchează intrarea. Ca funcțiune, imobilul a fost gândit atât ca sală de spectacole, cât și club estival cu cinematograf. La nivelul 1 se mai afla și o sală de lectură cu depozit pentru cărți și trei cercuri de studio. A îndeplinit funcţia de Sală de Conferinţe şi Cinematograf, neavând spaţii specializate (sală de dans, săli de repetiţii, ateliere pentru decoruri şi recuzită). Sala de spectacole dispunea de 450 de locuri și a fost dotată cu echipamente și instalații de iluminat, ventilație, proiecții, sonorizare performante pentru perioada respectivă. Inaugurarea Casei de Cultură din Mangalia a avut loc la 10 august 1961.

Mozaicul ”Geneze”, adăugat mai târziu pe fața principală, reușește să mai umanizeze imensul perete rece din beton. A fost realizat de către Jules Perahim și Mac Constantinescu. Lucrarea reprezintă elementele vieţii: apa, pământul, aerul şi soarele, la care se adaugă simbolul existenţei umane: copilul. Suprafaţa de peste 300 mp a mozaicului făcea din acesta cel mai mare mozaic mural din ţările socialiste ale spaţiului ex sovietic, fiind compusă din 3.150.000 de piese ceramice colorate, pătrate, cu latura 2×2 cm.

Instituția de cultură dispune de o sală de spectacole multifuncțională de 300 locuri, cu o suprafață de 423 mp, care se pretează pentru desfășurarea de concerte, piese de teatru, spectacole de tip stand-up, proiecții cinematografice, conferințe, ceremonii. Foaierul Casei de Cultură, având o suprafață de 160 mp și o capacitate de aproximativ 70 persoane, este pretabil pentru organizarea de vernisaje, târguri și lansări de carte, expoziții, prezentări, conferințe, momente culturale de mică anvergură.

Pe lângă funcția culturală, clădirea mai găzduiește:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

-o sală de balet, cu o suprafață de 60 mp, pretabilă pentru organizarea de cursuri de dans;
-o sală de curs, cu o suprafață de 30 mp și o capacitate de 25 locuri, potrivită pentru organizarea de micro-conferințe, ședințe;
-3 cabine pentru actori.

Tarife închiriere săli, conform HCL nr. 146/01.07.2019:

Sală curs – 25 lei/oră;
Sală dans – 25 lei/oră;
Foaier – activități culturale – 25 lei/oră;
Foaier – alte activități – 50 lei/oră;
Sala de spectacol – 300 lei/oră.


Mangalia News, 21.10.2020. (sursa: culturasport.ro, Mangalia).



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply