Școala Gimnazială Nr.1 Mangalia, declarată Școală Albastră, în cadrul programului EU4Ocean Coalition | Certificatele care atestă calitatea de Blue School

0
369
La finalul anului 2023, Școala Gimnazială Nr.1 Mangalia se bucură de a se număra printre Școlile Albastre care formează Network of Blue Schools, parte a EU4Ocean Coalition, proiect al Uniunii Europene. În urma workshop-ului organizat de Mare Nostrum, la care doamna profesoară Roșu Ana Maria a participat,  cadrele didactice au decis să propună câteva proiecte pentru a ajunge Școală Albastră. Astfel, doamna prof. Roșu Ana Maria și doamna prof. Mihai Irina au elaborat două proiecte care au la bază reciclarea, învățarea multidisciplinară, prin colaborare și grija față de Marea Neagră. Proiectele au primit certificatele care atestă calitatea de Blue School și au încurajat promovarea alfabetizării oceanice și protejarea mediului marin în anul școlar 2023-2024. Instituția noastră de învățământ poate fi văzută pe harta Atlasului European al Mărilor, alături de ceilalți membri ai EU4Ocean Coalition.

Începând de astăzi, 40 de elevi ai școlii coordonați de cele două cadre didactice vor avea grijă de mediul marin prin cele două proiecte: „Marea Neagră – sufletul Mangaliei” și „Marea Neagră – casa noastră”.
Inițial, elevii vor studia mediul marin, animalele și plantele care se dezvoltă în Marea Neagra și modul acestora de a trăi într-un mediu sărat, nepotrivit omului. Apoi, vor scrie câte un eseu în grupe de câte 4-5 elevi pentru a promova speciile de plante și animale din Marea Neagră, întâlnite la țărmul României. Cea de a doua activitate constă în colectarea în recipiente de sticlă a unor mostre de apă din Marea Neagră și transformarea în laboratorul de chimie a apei potabile prin experimente (fierbere, decantare, filtrare).
Cei mai mici vor utiliza peturile strânse de pe plajă, în urma activităților de ecologizare și le vor transforma în obiecte de artă cu care se vor mândri în expoziția finală dedicată acestui proiect.
„Calitatea de Școală Albastră ne ajută să ne atingem obiectivele, să încurajăm conștientizarea importanței localizării Mangaliei lângă Marea Neagră, cunoașterea florei și a faunei din Marea Neagră, descoperirea modalităților de a utiliza apa din Marea Neagră ca resursă vitală, utilizarea cunoștințelor din chimie, biologie și literație, dar și transformarea peturilor în obiecte de artă folosind imaginația. Ne bucurăm să fim parte din această mare familie a oamenilor iubitori ai Mării Negre”, a declarat pentru Mangalia News, domnul prof. Florin MIRON, directorul Școlii Gimnaziale Nr.1 Mangalia.


Mangalia News, 15.12.2023.



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply