Shakshuka cea fotogenică și gustoasă – Rețetă prezentată de Adi Hădean

0
412
Shakshuka este originară din Africa de Nord și este gătită tradițional în Tunisia, Liban, Algeria, Maroc, Egipt, dar este înrudită și cu unele feluri de mâncare din Turcia și sudul Spaniei. Eu am mâncat-o pentru prima dată în Tel Aviv (nu la faimosul restaurant Dr. Shakshuka din portul vechi, ci la o tavernă oarecare în oraș) și o gătesc de fiecare dată, atunci când vreau să îmi impresionez prietenii la micul dejun. Shakshuka e ușor de făcut – șanse mari să ai deja toate ingredientele în frigider​​​​​​​​​​ și foarte fotogenică. Cine vrea să își înceapă ziua răsfățat de aromele din orientul mijlociu, să rămână cu mine (știu că sună fancy, dar nu te speria, sunt doar niște ouă pe care le gătești în sos de roșii și multe mirodenii).

Rețetă pentru două persoane:
Ingrediente:

1-2 linguri ulei de măsline,
1 ceapă roșie, tăiată fâșii subțiri,
1 ardei gras, tăiat fâșii lungi și subțiri,
1 conservă de roșii cuburi (sau 3-4 roșii proaspete + o cană de suc de roșii),
1 linguriță chimion,
1 linguriță paprika afumată,
1 vârf de linguriță piper cayenne,
1 linguriță turmeric,
sare după gust,
5 ouă,
o mână de pătrunjel proaspăt.

Pune chimionul la prăjit într-o tigaie cu două linguri de ulei de măsline. Adaugă apoi ceapa în aceeași tigaie și las-o să se rumenească, până devine moale și maronie. Înainte ca ceapa să fie rumenită bine, pune și jumătate din ardeiul tăiat. Când ceapa devine ușor transparentă și ardeiul se înmoaie, adaugă roșiile și condimentele. Amestecă sosul și lasă tigaia acoperită, la foc mic, pentru 15 minute.
În timpul ăsta, încearcă din când în când sosul și potrivește-l după gustul tău (nu spune nimeni că nu poți să adaugi și mai multă paprika sau niște chimion măcinat, dar ai totuși grijă cu piperul cayenne!).
Când sosul de roșii e bine închegat, adaugă și restul de ardei. Urmează să faci cu lingura câte un cuib pentru fiecare ou pe care îl spargi în tigaie peste sosul de roșii. Acoperă din nou tigaia și lasă totul la foc mic încă 5 minute. Vrem ca albușul să fie făcut, dar gălbenușurile să rămână moi. Servește shakshuka cu pătrunjel presărat deasupra și pâine neagră.
Ce să experimentezi în continuare: Servește shakshuka în farfurii adânci, peste un strat de hummus făcut în casă, pentru un mic dejun cu extra proteine. Dacă ai spanac proaspăt la îndemână și vrei o shakshuka verde, mărunțește spanacul în blender până devine o pastă fină și adaugă-l în tigaie împreună cu sosul de roșii. Pentru extra savoare, poți să adaugi și 2 căței de usturoi la călit împreună cu ceapa. La fel, dacă ai șofran la îndemână, o să vezi că face minuni adăugat în sosul de roșii. Se pot face multe variațiuni pornind de la rețeta de bază. Poți să înlocuiești pătrunjelul cu busuioc propaspat sau cu coriandru, sau poți adăuga feta fărâmițată în sucul de roșii. La fel, sucul de roșii poate fi îmbunătățit cu sos harissa sau lămâi murate.

Text&Foto: Oana Hațeganu. (sursa: adihadean.ro).


piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply