Site icon Mangalia News

Startul modei ecologice 2025 s-a dat la… Limanu! FOTO-VIDEO de la Parada ECO

Vineri, 7 iunie, Căminul Cultural 2 Mai s-a transformat în Salonul de Modă pentru sezonul primăvară – vară 2025, iar Casa de Modă care a coordonat și prezentat noile creații ecologice pentru copii și adolescenți a fost… Şcoala Gimnazială nr.1 Limanu!
Într-o lume în care marile probleme ecologice pun întrebări și așteaptă soluții din partea celor mari, peste 150 de elevi de toate vârstele de la creșe, grădinițe și școli generale din Limanu, 2 Mai, Pecineaga, Mangalia și Constanța au găsit un răspuns pe măsura imaginației lor creatoare: O paradă a costumelor ECO pentru copii, cu ținute create de ei, din materiale ecologice.
Evenimentul a fost organizat pe grupe de vârstă, pentru preșcolari și elevi de la nivel primar și gimnazial. Copiii, alături de educatori, profesori și părinți s-au mobilizat și au arătat că le pasă de mediul înconjurător. Parada ECO face parte din concursul de ecologie și voluntariat „Nouă de pasă! Implicați-vă și voi!”, ajuns la a VIII-a ediție și având ca obiectiv formarea comportamentului ecologic prin stimularea motivației pentru protecția naturii și a mediului înconjurător.
Concursul este structurat pe două secțiuni: o secțiune pentru cadrele didactice, în cadrul căreia se pot prezenta lucrări de specialitate, referate, proiecte de lecție din domeniul ecologiei și al educației pentru protecția mediului, dar și secțiunea dedicată preșcolarilor și elevilor din ciclul primar și gimnazial, unde aceștia își pot prezenta lucrări artistice, plastice, creații literare pe teme de mediu (la care anul acesta s-au înscris peste 300 de copii din toată țara), precum și parada costumelor și a modei ECO.
„La Limanu – mai frumos ca la Milano! Moda responsabilă față de mediu este un megatrend, dar poate deveni și o metodă de a gândi educația copiilor noștri și în acest domeniu”, a subliniat doamna Gela Marinela Ivașcu, unul dintre coordonatorii proiectului. „Am văzut parada modei de la Milano, de aici ne-a venit ideea, mie și colegilor mei, să arătăm că talentul și imaginația copiilor noștri poate rivaliza și chiar depăși tendințele impuse pe marile podiumuri ale lumii, prin creativitate, sensibilitate și inocență”, a adăugat aceasta.
„Colecțiile” prezentate în cadrul „Zilei Modei Eco de la Limanu” s-au remarcat prin faptul că au fost realizate din materiale biodegradabile, reciclate și organice. Imaginația a fost fără limite: au fost trene din hârtie reciclată, bluze confectionate din materiale organice, rochii-floare din fibre textile prietenoase cu mediul. S-au prezentat ținute în culori pastel, iar mai multe creaţii, inclusiv un palton-copac, s-au inspirat din natură. La toate acestea s-au adăugat inocența și sinceritatea copiilor care au defilat în fața juriului, cu credința că fac un lucru extraordinar și că ținuta lor este cea mai frumoasă. La final, cele mai interesante ținute, pe grupe de vârste, au fost premiate, copiii primind cadouri, diplome și medalii.
„Evenimentul a fost emoționant, prin zâmbetele și emoțiile copiilor învățăm să prețuim lucrurile simple, să privim altfel mediul în care trăim. O explozie de culoare și de sensibilitate, avem de învățat de la copii că trebuie să găsim armonie în tot ce facem, în natură, în mediul înconjurător. Și să credem că la Limanu, prin creativitatea și sensibilitatea copiilor noștri, poate fi la fel de frumos ca la Milano!”, a declarat Daniel Georgescu, primarul Comunei Limanu.


Mangalia News, 08.06.2024.


Exit mobile version