Expresia ALEGERI ELECTORALE este un PLEONASM! În atenția tuturor celor care o folosesc!

0
817
Definiție:
Pleonasmul (din grecescul πλεονασμóς pleonasmos – exces) reprezintă exprimarea unei idei folosind mai multe cuvinte decât este necesar. În funcție de context și de intenție pleonasmul poate reprezenta fie o greșeală de logică sau una de exprimare, fie o figură de stil, îndeplinind același rol ca repetiția retorică.
Conform altor lingviști, pleonasmul reprezintă de cele mai multe ori doar o „stângăcie stilistică”, așa cum este și cacofonia. Cu toate acestea, există și pleonasme admise în limba română (de exemplu, „ani de zile”, „mujdei de usturoi”).
Caracteristici
Una dintre caracteristicile definitorii ale pleonasmului este faptul că sensul unuia din cuvintele implicate în secvența de cuvinte este în totalitate inclus în celelalte, ceea ce face ca acest cuvânt să fie, din punct de vedere strict logic, total inutil (exemplu: a avansa înainte).
Iată o formulare care începe să fie din ce în ce mai folosită în mass-media, asta pentru că 2024 este an electoral, crucial pentru politica din România.
Formularea „alegeri electorale”, des folosită de diferite categorii sociale în preajma evenimentelor respective, este utilizată greşit.
Adjectivul ELECTORAL înseamnă „privitor la alegeri”, „care ţine de alegeri”:
Putem spune „comitet electoral”, „liste electorale”, dar NU şi „alegeri electorale”!


Mangalia News, 18.06.2024. (sursa: dictie.ro).



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply