Site icon Mangalia News

ROconect ne invită la Turul IEI prin centrul Londrei, de Sânziene, Duminică, 23 iunie

„Dragi prieteni,
Ia românească este sărbătorită în fiecare an, pe 24 iunie, când a fost declarată Ziua Universală a Iei.
În 2022, de Ziua Națională a României, cămașa cu altiță sau ia românească a fost inclusă de către Comitetul UNESCO, pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității.
Regina Maria a promovat ia şi portul popular ca brand de ţară şi a generat un adevărat val de influenţă pentru acesta, astfel că toată aristocrația feminină a timpului purta cu mândrie costumele populare românești, de câte ori reprezenta Casa Regală la evenimente.
Regina Maria a fost îndrăgostită în mod special de portul românesc din zona Muscelului, Argeș. Ea a purtat foarte multe costume complete din zona aceea. A fost prima figură feminină importantă a epocii sale care a redescoperit tradiția românească.
Ea a integrat costumul popular în garderoba sa și îl purta atât în țară, cât și în timpul vizitelor pe care le făcea în străinătate.
Regina Maria a fost o adevărată ambasadoare a iei tradiționale, iar acum vă invităm pe dumneavoastră să fiți ambasadori ai acestui simbol național.
Îmbrăcați în ie sau costume populare, vom face un tur în centrul Londrei, pentru a expune frumusețea portului tradițional românesc, dar şi frumusețea românilor ca popor.
Vă aşteptăm cu ii din zone diferite ale României, să reprezentați satele sau oraşele dumneavoastră.
Ne întâlnim la ieşirea de metrou Green Park, duminică, 23 iunie, la ora 11:30, după care vom porni, în linişte şi civilizat, într-o plimbare prin centrul Londrei.
Buckingham Palace,
Palace of Westminster,
London Eye,
St Paul’s Cathedral,
Tower Bridge.
Vă aşteptăm, cu mic cu mare, să purtați ie cu mândrie!”, – este mesajul distribuit pe pagina ROconect.


Mangalia News, 19.06.2024.


Exit mobile version