Site icon Mangalia News

DE CE ARE FOTBALUL ROMÂNESC VIITOR – Opinii semnate și ilustrate de Angelo Davidescu 

Abisul a fost atins în perioada 2016-2022. Când s-au ratat toate calificările, la mondiale, europene, Liga Națiunilor. A urmat calificarea cu brio la EURO 2024, fără înfrângere în 10 meciuri. Și totuși, se mișcă lucrurile. Spre bine.
La momentul actual, s-au construit stadioane moderne în București (4), Craiova, Cluj (2), Sibiu, Ploiesti, Târgoviște, Targu-Jiu, Arad, Sfântu-Gheorghe. Suntem țara din Europa Centrală și de Est cu cele mai multe stadioane moderne, alături de Ungaria.
În trei ani, baza sportivă națională se va mări cu stadioane moderne (de 4 stele), odată cu construirea stadioanelor Dinamo, Timișoara, Constanța, Iași, Oradea, Pitești, Brașov, Bistrița, Botoșani, Hunedoara. Vom avea cea mai modernă bază sportivă de fotbal din regiune. Bulgaria, Serbia, Croația, Slovenia, Cehia sunt rămase în urmă, n-au măcar un stadion de patru stele. Și ei recunosc progresul făcut de România în domeniu.
În paralel, s-au construit noi academii de fotbal, în mai toate regiunile țării. Una de top, la Miercurea-Ciuc, cu bani de la guvernul ungar. Farul, FCSB, Steaua, Rapid, Craiova (2), Timișoara, Pitești, Brașov…
S-au înmulțit școlile private de fotbal, la care părinții își duc copiii – chiar și în orașe mici, precum Alexandria (a lui Badea, fostul atacant de la Steaua), Codlea, Bistrița, Breaza etc. – sperând să performeze, deoarece se câștigă din ce în ce mai mulți bani.
Circulă o memă printre necunoscători: există corupție, nepotisme în fotbal, copii sunt promovați pe baza de pile. Inepție. Fotbalul este profesionist, nu de stat. Tu dacă ai avea o școală de fotbal, ai selecționa și promova copii netalentați, ai primi rebuturi? Păi tu din asta trăiești. Dacă ai copii netalentați, cine ți-i ia mai departe, în fotbalul profesionist, care e privat prin definiție? Credem tot ce se vehiculează. Treziți-vă, fotbalul e economie de piață, nu etatistă.
O școală de fotbal privată pentru orice copil talentat promovat primește indemnizație de formare, atunci când este vândut mai departe. Face bani frumoși, profit imens.
Ex. FCSB l-a cumpărat de la Szepsi pe Ștefănescu cu 1,3 mil. de EURO. Ei bine, Szepsi a luat doar 650.000 de EUR, diferența de 650.000 EUR s-a dus la școala de fotbal privată (din Cluj, dacă nu mă înșel) care l-a format și și-a păstrat apoi 50% din prețul de vânzare ulterior.
O sumă din care școala va trăi frumos câțiva ani. Becali a luat trei copii de la o școală privată din Cluj acum vreo doi ani pe care a plătit vreo 200.000 de EUR.
Și atunci, cum să primești copii netalentați, care nu știu să dea cu piciorul în minge, fiindcă au părinți influenți? Când trăiești din ceea ce produci? Tu ai face asta? Ești dobitoc? Altul de ce ar face-o, când școala e investiția lui? Îl primești, îl testezi, vezi dacă are potențial de creștere, și-l trimiți acasă dacă n-are, nu ții locul ocupat.
La fel și cu selecția la națională, că se face pe bază de relații ale impresarilor. Îl vezi pe Edi să selecționeze la sugestia lui Giovani Becali sau a altor impresari? Au curaj? Sau pe oricine care ajunge selecționer, când cariera lui depinde de rezultate? Dar nu se obosesc unii să judece atât de profund. E mai ușor să-ți păstrezi prejudecățile.
În max. 6-7 ani, peisajul fotbalistic național va fi cu totul altul. La nivel de dotare și rezultate. Investițiile produc emulație și rezultate pe măsură. Din ce în ce mai mulți copii vor fi atrași pe terenurile de sport, vor fi scoși din cafenele și baruri.
În imagini, machetele stadioanelor ultramoderne care vor fi gata în următorii trei ani: Timișoara, Constanța, Pitești, Iași. Unul mai frumos decât altul. Cel de la Iași, inspirat după coroana regală.
LE. Sunt convins că toate argumentele astea, pentru unii, nu contează nici cât negrul de sub unghie. Tot ce au ei in cap e adevăr. (Angelo Davidescu).


#MangaliaNews, 11.07.2024.


Exit mobile version