ANM – Cod portocaliu de caniculă, vineri, COD ROȘU, pentru weekend! Valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare

0
632
Meteorolgii anunţă cod portocaliu de caniculă, vineri, pentru aproape toată ţara. Sâmbătă şi duminică, pentru cea mai mare parte a ţării a fost emisă avertizare cod roşu, fiind anunţate temperaturi de 41 de grade. Directorul executiv al ANM, Elena Mateescu, a declarat joi, în şedinţa operativă de la Palatul Victoria, având ca scop stabilirea măsurilor necesare gestionării situaţiei generate de valul de caniculă care afectează România, că luni, marţi şi miercuri, echipa ANM ia în considerare să prelungească Codul Roşu, pentru că debutul săptămânii viitoare ar reprezenta vârful acestui episod de caniculă. Ea a precizat că este o situaţie fără precedent.
”În cea mai mare parte a ţării, valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi între 36 şi 40 de grade, posibil izolat mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum şi în sudul Crişanei şi al Moldovei. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În majoritatea zonelor minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, precizează ANM.
Sâmbătă şi duminică va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu, fiind anunţate val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat în Maramureş, Transilvania, Dobrogea şi în zona Carpaţilor Orientali.

”În Maramureş, Transilvania, Dobrogea şi în zona Carpaţilor Orientali, valul de căldură va persista şi se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade, iar pe litoral de 32…35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, este mesajul ANM.
Tot sâmbătă şi duminică, va fi în vigoare o avertizare cod roşu, pentru  Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova.
 ”În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, informează ANM.
Valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare. Sursa: ANM.


MangaliaNews, 12.07.2024.



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply