La Cluj-Napoca a avut loc un simpozion despre Eticheta UE ecologică și sistemul de management de mediu și audit EMAS

0
419
După cum relatează publicația Făclia, la Cluj-Napoca s-a desfășurat recent Conferința de informare, conștientizare și instruire – organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), prin Direcția Generală Evaluare Impact, Controlul Poluării și Schimbări Climatice, care a avut ca scop prezentarea „Studiului privind diseminarea la nivel național a modalității de elaborare a dosarului privind acordarea etichetei UE ecologice – Ecolabel  – pe diferite produse servicii, respectiv a modalității de elaborare a declarației de mediu conform cerințelor sistemului UE de management de mediu și audit – EMAS”.
Evenimentul de la Cluj Napoca face parte dintr-o serie de întâlniri / seminarii ce se derulează în cursul anului 2024 în polii regiunilor de dezvoltare – Timișoara, Cluj Napoca, Constanța, Iași, Brașov, București – și coagulează societăți și factori comerciali cu posibilă activitate de impact asupra mediului.
Daniela Maria Toma, consilier superior în cadrul MMAP, a precizat: „Scopul întâlnirilor este de a facilita accesul la informații, prin utilizarea de mijloace funcționale, de a forma și instrui organizații publice sau private în legătura cu obiectivele și componentele principale ale EMAS, respectiv ale Etichetei UE Ecologice – Ecolabel, de a prezenta modalitățile de aplicare și înregistrare, avantajele și beneficiile pe termen lung aduse de aceste instrumente de performanță de mediu recunoscute la nivelul Uni­unii Europene”.
EMAS este un instrument voluntar de management de mediu dezvoltat de Comisia Europeană pentru companii și alte organizații, publice sau private, pentru a evalua, raporta și îmbunătăți performanța lor de mediu. Sistemul EMAS conduce la optimizarea proceselor de producție, reducerea impactului asupra mediului și utilizarea eficientă a resurselor, în paralel cu îmbunătățirea performanțelor economice.
La rându-i, sistemul UE de etichetare. ecologică are ca obiectiv reducerea impactului negativ al consumului și producței asupra mediului, sănătății, climei și resurselor naturale. Prin acest sistem sunt promovate produsele care au un nivel ridicat de performanță de mediu. Daniela Maria Toma menționează: „Producătorii, importatorii și prestatorii de servicii pot depune cereri de acordare a etichetei ecologice a UE, iar comercianții și distribuitorii pot depune cereri numai pentru produsele comercializate· sub mărcile proprii. Un accent deosebit este pus pe încurajarea IMM-urilor, firme cu mai puțin de 250 de angajați, de a participa la acest sistem. Iar statele membre acorda suport IMM-uri­lor prin facilitarea accesului la informații, la fondurile de sprijin existente și la instituțiile publice, precum și prin promovarea măsurilor de asistență  tehnică”.
Sistemul UE de etichetare ecologică – Ecolabel – face parte din politica privind consumul și producția durabilă ale Comunității, având ca obiectiv reducerea impactului negativ al consumului și producției asupra mediului, sănătăți, climei și resurselor naturale. Sistemul este destinat să promoveze acele produsă care au un nivel ridicat de performanță de mediu, prin utilizarea etichetei de mediu.
Categoriile de produse și servicii pentru care se poate obține Etichetarea UE Ecologică sunt: bricolaj, pardoseli și învelitori, echipamente electronice, grădinărit, lubrifianți, produse de îngrijire personală și animală, produse de curățare, produse de hârtie, îmbrăcăminte și textile, servicii de curățenie interioară și servicii pentru unități turistice de cazare.
Eticheta ecologică – EU Ecolabel­ conferă garanția ca firma care supune comercializării produsul respectiv este responsabilă față de mediu și societate. Produsele evidențiate prin EU Ecolabel pot avea un punctaj mai bun in cadrul achizițiilor publice, în comparație cu produsele similare, dar care nu au trecut printr-un proces de certificare.
Beniamin Pascu, redactor la ziarul Făclia de Cluj.


MangaliaNews, 19.07.2024.



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply