Deschiderea oficială a Universității de vară „Educația pentru valori în spațiul francofon”, 26 iulie – 2 august 2024, Aix-en-Provence, Marsilia | Galerie FOTO

0
76
Consulatul General la Marsilia organizează în perioada 26 iulie-2 august 2024, în Aix-en-Provence și Marsilia, în parteneriat cu Centrul Cultural Francofon Buzău și împreună cu o serie de asociații francofone din Franța, Luxemburg și România și a unor actori instituționali din regiune, o Universitate de Vară cu tema „Educația pentru Valori în spațiul francofon”.
Această inițiativă reunește 60 de profesori francofoni din România și Republica Moldova care participă la un program de schimburi și sesiuni de formare în limba franceză, pe teme de actualitate în domeniul educației și Francofoniei, precum: inovarea pedagogică și didactică; incluziunea; educația pozitivă; valorile europene; cetățenia democratică și dezvoltarea durabilă; promovarea limbii franceze, a multilingvismului și a diversității culturale în educație; rolul și valorile Francofoniei instituționale și acțiunea României în acest spațiu.
Participanții beneficiază de prezența unor formatori din Franța, Luxemburg și România, care susțin sesiuni de formare dedicate valorilor educației și francofoniei. Sesiunile oferă, de asemenea, un cadru favorabil pentru schimbul de experiență, dezvoltarea abilităților multiculturale și inițierea de noi colaborări internaționale.
Obiectivul este de a crea o dinamică pe termen lung a schimburilor între unitățile de învățământ franceze și române, precum și între profesorii și elevii acestor școli, oferind astfel perspective de noi de colaborare în beneficiul ambelor părți.
Proiectul este rodul implicării active a mai multor parteneri asociativi și instituționali, printre care: Alliance Française, Maison De L’ Europe Association d’amitié France-Roumanie (Franța), Association d’échanges internationaux dans l’Education (Franța), Association Europa Excelsior (Luxemburg), Centrul Cultural Francofon Buzău, Vivid Education și Mairie d’Aix-en-Provence. Proiectul Universității Francofone de Vară beneficiază de sprijinul TV5 Monde și One Provence.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în data de 29 iulie 2024 la sediul Primăriei Aix-en-Provence, beneficiind de sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) din partea căreia a participat Consilierul special, politic și diplomatic al Secretarei generale a Francofoniei (SGF), Desire Nyaruhirira, recent întors de la București, unde a făcut parte din delegația SGF la Universitatea de Vară francofonă (1-5 iulie 2024). Alături de acesta, a participat și Coordonatorul național pentru Francofonie din partea Ministerului Afacerilor Externe, Doamna Amira Mihăilescu, care a prezentat rolul țării noastre în Francofonie, cu accent pe educație în limba franceză.
La ceremonia inaugurală, realizată cu sprijinul Primarului Aix-en-Provence, au participat înalți reprezentanți ai administrației locale, printre care și Vice-președintele Metropolei Aix-Marsilia-Provence, David Galtier, precum și membri ai Corpului consular străin, ai asociaților, comunității de români și exponenți ai mediului educațional și cultural din regiune.
În discursul său, Consulul General Aurelia Grosu, a subliniat că această inițiativă a luat naștere ca urmare a semnalelor primite din partea cadrelor didactice din România, care și-au exprimat interesul pentru contacte și parteneriate internaționale în vederea dezvoltării competențelor multiculturale și îmbunătățirii calității educației. A dat asigurări privind sprijinul și susținerea Consulatului General pentru astfel de proiecte și a felicitat efortul colectiv și implicarea activă a tuturor partenerilor implicați, în special D-nei Prof. Dr. Maria Monalisa Plesea, Președinte al Centrului francofon, inițiatoare și coordonatoare proiectului.
Universitatea Francofonă de Vară „Educația pentru Valori” are ambiția de a deveni un eveniment educațional anual, dedicat cadrelor didactice din România, precum și altor specialiști în educație.

A transmis Mădălina Corina Diaconu, UZPR.

MangaliaNews, 01.08.2024.



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply