Site icon Mangalia News

Lansarea proiectului „TezAUR din condei” | Calendarul activităților din perioada 01.08 – 10.11.2024

Asociația „Mouseion” Bârlad implementează în perioada iulie-noiembrie 2024, proiectul cultural „TezAUR din condei”, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, sesiunea a II-a/2024, aria tematică „Promovarea culturii scrise”.
Valoarea totală a proiectului este de 110.441,14 lei, din care 98.281,14 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de Administrația Fondului Cultural Național și 12.160 lei contribuția proprie a asociației.
Proiectul propune o abordare complexă a patrimoniului muzeal, din perspectiva promovării culturii scrise, având la bază mai multe activități particulare și, în același timp, complementare: Un apel național către tinerii scriitori români contemporani, pentru a se înscrie la „Licitația tezaurului”, elaborarea și publicarea unui album de foto-poeme, intitulat „TezAUR din condei”, o serie de întâlniri de lectură cu elevii din județul Vaslui, sub genericul „10 lecturi de nota 10”, o expoziție temporară cu caracter literar-artistic, cu tematica „Vestigii în oglinda prezentului”, un salon de lectură publică și nu în ultimul rând, un recital de muzică clasică și poezie, cu titlul „Poema română”.
Scopul proiectului este de a valorifica patrimoniul muzeului și de a prezenta, la nivel național, bunuri culturale clasate în categoriile fond și tezaur, prin acțiuni literare, care promovează, totodată, tineri scriitori români contemporani și creațiile acestora.
Prima activitate a proiectului, denumită generic „Licitația tezaurului”, se referă la un apel public național către tinerii scriitori din toate colțurile țării, pentru a se înscrie la un maraton de creație literară, având ca sursă de inspirație 20 de obiecte de patrimoniu și nu reprezintă o licitație propriu-zisă, care să aibă ca obiectiv principal vânzarea de obiecte. Va fi construit și popularizat un WebSite în care vor fi încărcate într-o expoziție virtuală piese clasate în categoriile tezaur și fond, aflate în patrimoniul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad și propuse ca „muze” pentru viitoarele texte ale tinerilor iubitori de literatură. Bunurile expuse sunt încadrate în mai multe domenii de referință precum: cultură, istorie, arheologie, astronomie, memorialistică, etnografie, artă plastică și artă decorativă. Vor fi încărcate spre vizionare și selecție următoarele tipuri de obiecte: statuete, pandantive, colier, mărgică, tapiserii, obiecte de artă plastică (tablouri) și artă decorativă (evantai), piese vestimentare (suman), volume bibliofile și cărți poștale, fotografii, dintre care, una surprinde o descoperire istorică în astronomia românească, reprezentând o „ciocnire între două stele”, un fenomen optic foarte rar, produs în Galaxia Meesier 101, la o distanță de 21 de milioane de ani lumină. Toate acestea vor fi însoțite de o scurtă descriere pentru a facilita procesul de creație al tinerilor scriitori.
„Licitația tezaurului” – lansarea WebSite-ului, va avea loc la 1 august 2024, moment în care, invităm tinerii scriitori români pasionați de cultură și de creație literară să ia parte la această provocare compozițională inedită și să acceseze link-ul https://licitatia-tezaurului.ro/, unde pot găsi regulamentul concursului și alte detalii importante legate de modul de înscriere. Aceștia vor avea șansa de a-i da strălucire „tezAURului” din condei, prin creații literare ce gravitează, ca mod de abordare, în jurul unui singur laitmotiv: obiectul de patrimoniu. Bunurile licitate vor putea fi adjudecate doar în intervalul 1 august – 30 septembrie 2024, platforma digitală fiind deschisă până la finalul proiectului.
Trei dintre scriitorii participanți, prin prisma creațiilor literare trimise, vor intra într-o tombolă prin care pot câștiga o excursie culturală în județul Vaslui. Creațiile literare vor fi introduse într-un album de foto-poeme.
„TezAUR din condei” este un proiect cultural inițiat și implementat de Asociația „Mouseion” Bârlad, în colaborare cu Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad, Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” Bârlad și Școala Gimnazială „Dimitrie Negruțiu” Pogonești.
Vestea că proiectul depus la Administrația Fondului Cultural Național a fost desemnat câștigător a venit într-un moment aniversar important al Asociației „Mouseion”, chiar la împlinirea a 10 ani de activitate în domeniul culturii (2014-2024), lucru care certifică, încă o dată, că asociația are o contribuție constantă în promovarea culturii în comunitatea locală, alături de Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, instituție de cultură etalon și de prestigiu la nivel național.
Cei interesați de activitățile proiectului și evoluția acestuia sunt invitați să urmărească noutățile pe care le postăm pe pagina de facebook a asociației: Asociația Mouseion Bârlad.

Calendarul activităților:

1 august – 30 septembrie 2024 – Licitația tezaurului – un apel public național către tinerii scriitori români să acceseze platforma digitală cu obiecte de tezaur (etapa de selecție și înscriere a lucrărilor);
1 octombrie – 1 noiembrie 2024 – TezAUR din condei – elaborarea și publicarea unui album de foto-poeme;
1 octombrie – 1 noiembrie 2024 – 10 lecturi de nota 10 – o serie de întâlniri literare în școlile din județul Vaslui;
9 noiembrie 2024 – Vestigii în oglinda prezentului – o expoziție și un salon de lectură publică;
10 noiembrie 2024 – Poema română – un recital de muzică clasică și poezie.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


MangaliaNews, 01.08.1014.


Exit mobile version