Mari Români: DAVID POPOVICI! „Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport”, a afirmat David, după ce a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, proba de 100 m liber | VIDEO

0
154
Mari Români: DAVID POPOVICI!
Iată magistralul interviu dat de DAVID POPOVICI la TVR, după ce a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, proba de 100 m liber. Citiți până la capăt, pentru că merită. Da, iubiți conducători care vă puneți acum medaliile lui Popovici la gât, vi se transmite ceva! (Oana D. Botezatu).

David Popovici, primele declarații, după bronzul olimpic: „Sunt extraordinar de bucuros! Și cât de strâns a fost și acum!”

„Foarte tare cursa! Nu mai contează că nu e de aur, e de bronz. E o medalie olimpică!”, a declarat pentru TVR David Popovici, imediat după cucerirea medaliei de bronz la 100 de metri liber, la JO Paris 2024. „Sunt al treilea cel mai bun din lume la o probă, primul la altă probă, sunt extraordinar de bucuros… și cât de strâns a fost și acum! La locul doi am fost de-o sutime, iar locul patru a fost, de mine, tot la o sutime. Ăsta-i sportul! M-am simțit un pic mai bine la cursa asta, în sensul că am reușit să fiu mai calm și mai controlat, dar a fost cu totul o experiență foarte frumoasă. Mă bucur pentru că am reușit să nu mă culc pe-o ureche și s-o las moale acum. Am dat în continuare tot ce aveam mai bun și sunt foarte bucuros că am încheiat acest ciclu olimpic. Cred că oamenii de acasă, nici măcar cei din tribună, cei mai mulți, nu-și dau seama cât poți să muncești pentru o sutime de secundă. Muncești ani de zile, ani de zile și cineva atinge, cu o sutime, înaintea ta. Alea două sutimi înseamnă antrenamente nelipsite, sacrificii nenumărate, o echipă foarte bună în jur. Le sunt recunoscător tuturor!”, a declarat David Popovici, pentru TVR, imediat după cursa în care a luat bronzul, la Olimpiada de la Paris 2024. (Video, pe tvrinfo.ro).
R: Vreau să îmi spui cât cântărește pentru tine medalia asta.
David: E foarte grea. Pentru mine, toată greutatea ei, și chiar este foarte grea, adică are jumătate de kilogram, simbolizează toate antrenamentele la care mi-aș fi dorit să lipsesc, dar nu am făcut-o; toate antrenamentele de după nopți pe care nu am putut să le dorm înainte de Jocurile Olimpice care urmau să fie în cinci luni; greutatea ei simbolizează toate sacrificiile pe care eu și apropiații mei (echipa, familia mea) le-am făcut ca să ajungem aici. O țin și o arăt, pentru că sunt foarte mândru de ea, pentru că știu ce e în spatele ei.
R: Ce va însemna de acum Parisul pentru tine?
David: Parisul m-a tratat foarte frumos. Și chiar dacă mai mult am stat în hotel, la bazin, pe drumuri, la încălzire, la încălzirea pentru concurs și în probe, poate până când plec o să ajung și eu să văd Turnul Eiffel, flacăra olimpică, să mă bucur puțin, să am puțin timp să sărbătoresc reușitele pe care le-am avut.
R: Foarte mulți români în tribune. Realizezi câți români s-au uitat la tine, te iubesc, ești un exemplu pentru ei.
David: Și eu îi iubesc pe ei, adică pe bune, serios. Într-adevăr, foarte mulți români, extrem de multe steaguri cu România, mi-am auzit numele de peste tot din tribune; dar sunt conștient că acasă, în fața televizoarelor sau lipiți de telefoane, au fost și mai mulți români; și chiar dacă nu ați fost aici, la 50 de m de mine, v-am simțit și vă mulțumesc pentru toată susținerea.
Sper să fac într-adevăr o diferență, oricât de greu va fi, nu în înotul românesc, ci în sportul românesc. Pentru că sportul este poate cel mai bun ambasador al țării.
Îmi doresc să fac lucruri mari; chiar dacă lucrurile merg un pic mai greu la noi, o să fac tot posibilul. Pentru că e și asta o misiune un pic mai importantă decât să înoți două lungimi de bazin, sau patru lungimi de bazin.
R: În raport cu ce condiții avem, tu ești un miracol, David.
David: N-aș spune un miracol, însă în condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, la 200 m, pe australieni, pe toate aceste nații care au condiții infinit mai bune decât ale noastre, au bazine să-și pună și în cap, au toată infrastructura de care au nevoie, au absolut orice, centre de pregătire peste centre de pregătire, în condițiile astea…
Eu mă antrenez la Lia Manoliu, în același bazin în care am și învățat să înot, la 4 ani – de asta sunt așa bronzat cu urmele de ochelari, pentru că înot în aer liber. Iar în timpul iernii, de exemplu, pentru că tot vorbeam de condiții, pentru că bazinul din interior, de foarte mult timp se promite că se va face ceva, dar nu se începe niciodată nimic, când e frig afară, deci, noi ne antrenăm într-un balon. Un balon unde, dacă o persoană care nu e obișnuită intră – și stă 3 minute -, simte că se sufocă. Ei, în condițiile alea ne antrenăm noi. Dar uite că se poate. Suntem puțini, într-adevăr, cei care excelăm cu adevărat în România. Însă, cu condițiile pe care le avem, facem ce putem.
R: Un aur și un bronz – nu e rău pentru un băiat din Pantelimon, așa cum spui tu.
David: Păi asta sunt. Am crescut în Parcul Morarilor, am crescut la Piața Miniș, la capătul lui 14 (tramvaiului), acolo a stat bunica mea mulți ani. Cum am mai spus eu: oamenii obișnuiți pot face lucruri extraordinare.
Ai menționat mai devreme cum că acum, dacă am spus despre condițiile în care ne antrenăm, poate se va schimba ceva. Nu se va schimba ceva doar dacă vorbim despre asta; trebuie să se facă presiune, să le fie adus la cunoștință tuturor oamenilor care se ocupă cu așa ceva, trebuie să ne punem pe treabă, pentru că avem un campion olimpic din an, în Paște. Mă bucur că am reușit să fiu eu, asta am făcut-o pentru mine, însă mi-ar plăcea să avem din ce în ce mai multe medalii, mi-ar plăcea să fim mai mult de 3 oameni calificați la Jocurile Olimpice pentru înot.
Avem o delegație destul de mare (la JO – n.r.), însă dacă te uiți la alte țări care au la fel sau chiar mai puțini locuitori decât noi, au delegații cu număr triplu, cvadruplu. Pentru că se investește mai mult în sport, sportul e considerat mai important. Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport.
Ăsta e un mesaj către toți politicienii care vorbesc despre asta. Trebuie să facem ceva. Vedeți toate reacțiile oamenilor obișnuiți care se uită la televizor, toate reacțiile oamenilor din funcții înalte – toată lumea e fericită, toată lumea se bucură. Dar hai să ne bucurăm mai des, hai să avem mai mulți campioni olimpici, mai mulți medaliați, mai mulți finaliști, mai mulți calificați.
R: Ce urmează pentru tine?
David: M-am gândit mult la ce o să mănânc în seara asta, numai că nici nu mi-e foame, acum. Adică sunt atât de bucuros și liniștit că s-a terminat, încât nici nu știu ce o să fac, nici nu mă gândesc. Vreau să vizitez Parisul, vreau să văd Turnul Eiffel, flacăra olimpică, cred că am spus și mai devreme asta, nu contează. Vreau pur și simplu să mă bucur de ceea ce am reușit, pentru că sunt foarte mândru. De mine și de toată lumea. Îi iubesc pe toți cei care m-au suținut și m-au ajutat. *

*interviul dat de David Popovici pentru TVR, la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. David Popovici a câștigat medalia de aur la proba de înot 200 m și medalia de bronz la 100 liber.
**fotografie făcută cu telefonul, la festivitatea de premiere de la proba de 200 m:

„Băiatul ăsta a asigurat României, prin aurul si bronzul de la Paris, jumătate din medaliile câștigate la precedentele Jocuri Olimpice, cele de la Tokio! Ar fi cazul, nu doar să-l ascultăm si să-l felicităm, ci să și facem ceva”. (Orlando Nicoară).
Foto: Inquam Photos / Colette Rochefort.
Elisabeta Lipă: „Ce performanță! David Popovici, la cei 19 ani ai săi, reușește să scrie în continuare istorie! Deja campion olimpic la 200 metri, aseară, David a obținut și medalia de bronz în finala probei de 100 de metri liber, la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.
Împreună cu Nadia Comaneci, Camelia Potec, Ion Țiriac, Mihai Covaliu, George Boroi și Octavian Morariu, am trăit la intensitate maximă această finală din tribunele bazinului olimpic. Felicitări David Popovici, echipei tale, familiei, Federației Române de Natație și Pentatlon Modern FRNPM și clubului CS Dinamo Bucuresti!
Video: Eurosport: 
FRNPM: JOCURILE OLIMPICE – PARIS 2024.
David Popovici, MEDALIE de BRONZ în proba de 100 m liber!
David Popovici ne-a făcut fericiți, încă o dată! În această seară, super-campionul nostru a cucerit MEDALIA de BRONZ în proba de 100 m liber masculin la Jocurile Olimpice de la Paris și parcă ne pare rău că evoluțiile sale în capitala Franței au ajuns la final!
A fost o finală fantastică! S-a înotat uluitor de repede, iar David Popovici s-a ridicat din nou la înălțime. A fost mereu acolo, în față, între cei mai buni, a dat totul, iar la final a cucerit MEDALIA de BRONZ. Timpul său: 47.49 s.
Mulțumim, David, pentru toate emoțiile trăite în aceste ultimele zile, pentru toate clipele de bucurie și pentru faptul că ne-ai făcut din nou mândri că suntem contemporani cu un MARE CAMPION!
Te așteptăm cu drag acasă!
FELICITĂRI, DAVID!
FELICITĂRI, ADRIAN!
FELICITĂRI, ÎNTREGII ECHIPE!
HAI, ROMÂNIA!


MangaliaNews, 01.08.2024. (revista presei).



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply