Șantierul naval Damen Mangalia – în insolvență, cu datorii de peste 800 milioane lei, din care mai mult de 90% către olandezi. Peste 1.000 dintre cei 1.500 de salariați ai șantierului sunt în șomaj tehnic

0
629
Compania Damen Shipyards Mangalia SA, care operează șantierul naval omonim de la malul Mării Negre, a intrat în insolvență, cu datorii de peste 800 milioane lei, relevă date analizate de Profit.ro.
Acționar majoritar, cu 51% din capital, este societatea de stat Șantierul Naval 2 Mai SA, controlată de Ministerul Economiei. Grupul olandez Damen Holding BV deține restul de 49% din acțiuni, dar și controlul asupra managementului operațional al șantierului, în baza acordului de asociere încheiat în 2018, când coreenii de la Daewoo și-au cedat participația majoritară.

Potrivit datelor din dosar, analizate de Profit.ro, Damen Holding BV revendică o datorie de 730 milioane lei. Aceeași sursă arată că, la momentul intrării în insolvență, pe lângă datoriile totale menționate, de peste 800 milioane lei, Damen Shipyards Mangalia SA mai avea de achitat un ″avans″ de circa 1 miliard de lei, pentru un ″contract de execuție″, fără a fi oferite alte detalii.

Damen Holding BV a cerut insolvența Damen Shipyards Mangalia SA pe 28 mai. După 2 zile, pe 30 mai, pe rolul instanței a fost înregistrată și solicitarea proprie de intrare în insolvență formulată de compania operatoare a șantierului, încuviințată acum de instanță. Peste 1.000 dintre cei 1.500 de salariați ai șantierului naval sunt în șomaj tehnic (…)
Citiți continuarea, pe profit.ro



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply