Site icon Mangalia News

În sfârșit, Mangalia are o Galerie de Artă! – Editorial Mangalia News | FOTO-VIDEO

Mangalia „Leagănul picturii românești interbelice”, acea veche Mangalie care a fost reflectată magistral în operele marilor pictori români Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu, Henry Catargi și ale excepționalului grafician, arhitect de renume mondial Stephan Eleutheriades, dar nici Mangalia contemporană nu au avut, până azi, un spațiu destinat exclusiv operelor de artă plastică, în care să fie prezentate Retrospective cu lucrări dedicate Mangaliei de acești renumiți pictori, sau cu lucrări ale altor artiști plastici contemporani – pictori, sculptori, graficieni, ori în care să se organizeze diverse activități artistice-plastice…

De acum înainte, aici se pot organiza cele mai diverse expoziții personale sau de grup ale artiștilor plastici locali, dar și expoziții cu lucrări plastice de mare valoare, împrumutate de la muzee și colecții de artă din țară și de peste hotare, de exemplu, din orașele cu care Mangalia este înfrățită. Cu aceste orașe se pot face schimburi de exponate și de experiență!

Știați că Mangalia are o posibilă COMOARĂ, constituită din picturi și lucrări de grafică realizate în urmă cu patru decenii?

Așa cum comuna Topalu are o renumită Colecție de Artă cu lucrări valoroase, lăsate moștenire de Dinu și Sevasta Vintilă, Mangalia are o posibilă COMOARĂ ARTISTICĂ, a cărei valoare a tot crescut în ultimii 40 de ani! Poate nu știați, dar așa este!
E vorba de cele peste 50 de picturi și de lucrări de grafică realizate în anii ’85 – ‘86 de studenții de atunci ai Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, pe care, profesorul Traian Lupu, în calitate de director al Casei orășenești de Cultură și de profesor de Arte, i-a invitat la Mangalia, în Taberele de creație plastică pe care le-a organizat, beneficiind de sprijinul primarului Nicolae Grosu, al domnului Nicolae Simionescu și al organizației de sindicat din Șantierul Naval, care se numea pe atunci „Fabrica de Construcții și Reparații Nave Mangalia” (FCRN). Șantierul le-a asigurat masa și cazarea, timp de o lună, iar studenții au donat din lucrările lor gazdelor primitoare.
„Președinte, respectiv vicepreședintele sindicatului FCRN au fost domnii Ștefan Blaj și Cristian Buzea, ale căror nume le evocăm acum cu profundă recunoștință, cu atât mai mult cu cât declarasem împreună Casa de Cultură ca fiind Club al FCRN, pentru a beneficia de sprijinul șantierului”, ne spune profesorul Traian Lupu.
Prof. Traian Lupu: „Părintele preot paroh Dragoș Cristian Buzea, prezent și domnia sa la inaugurare, alături de frumoasa sa familie, este fiul regretatului domn Buzea Senior și își aduce aminte cu mare drag de numeroasele spectacole pe care le-a vizionat pe vremea aceea la Casa de Cultură… Ca să fie cercul rotund, soarta a făcut ca doamna profesoră Ramona Buzea să preia de la mine ștafeta catedrei de Educație Plastică de la Școala Nr.5 „Gala Galaction” și să o ducă mai departe, spre noi orizonturi de reușite”.
Câteva lucrări donate de studenți mai sunt pe la Casa de Cultură și la Primărie. Despre cele aproape 40 de lucrări donate Șantierului Naval nu avem informații la zi… Mulți dintre foștii ștudenți de atunci au devenit între timp artiști plastici renumiți, ale căror cote de valoare de piață au tot crescut, iar unele dintre lucrările donate atunci orașului Mangalia pot fi acum foarte valoroase!
Din cele spuse de domnul profesor Traian Lupu, invitat la inaugurarea Galerie de Artă Mangalia, mai notăm următoarele: „Încă din anii de directorat în Cultura locală, când organizam expoziții de artă pe panourile montate în foaierul Casei de Cultură, visam la o Galerie de Artă de sine stătătoare, un Muzeu de Artă Contemporană la Mangalia, proiect pe care l-am lansat pe vremea aceea și l-am tot susținut cu diverse ocazii și după anii `90, cu propunerea inițială de a înființa o Secție de Artă contemporană, prin supraetajarea Muzeului de Arheologie, acolo unde puteau ființa și niște ateliere de creație plastică, idee rămasă, din păcate, fără ecou. Visul meu și al altora de atunci, iată, de-abia azi prinde viață, prin strădania actualei generații de gospodari ai urbei, pe care-i felicit pentru această realizare! În memoria acelor vremuri și a oamenilor care au contribuit la reușita taberelor de creație plastică din acei ani, s-ar putea realiza o Expoziție retrospectivă cu lucrările despre care am amintit”.

Câteva idei / sugestii / propuneri ale profesorului Traian Lupu, ca răspuns la solicitarea adresată participanților la deschiderea Galeriei de Artă, de Lucian Nichita, managerul Direcției Cultură și Sport Mangalia:

„Să vă spun că în Statele Unite, mai precis în Texas, unde am fost și am văzut cu ochii mei cu arată mai multe campusuri școlare de diferite niveluri, nu există școală care să nu aibă o Bibliotecă de dimensiuni universitare și un Cabinet / Atelier / Laborator de creație plastică, în care fiecare elev realizează proiecte proprii în cele mai diverse tehnici de lucru! Au împodobit școala și orașul cu mozaicuri realizate de copii, din plăci de ceramică faianțate, „coapte” în cuptorul electric al școlii. Fără a fi școli vocaționale, ci școli normale, primare și gimnaziale, de stat!” – „Legat de acest aspect, îmi amintesc cu amărăciune de anii 2000, când am venit, într-o zi, bucuros că obținusem de la conducerea ISJ Constanța de pe atunci, promisiunea înființării a două clase de Arte pentru Mangalia, la unul dintre liceele de aici – o clasă de Arte plastice, cu 25 de locuri și o clasă de Coregrafie, cu tot atâtea locuri și… am fost refuzat dur, pe motiv că „noi nu suntem liceu vocațional!”

„S-ar putea relua această idee și să se obțină pentru Mangalia, încă din ciclul gimnazial, măcar o clasă de Arte plastice și una de Coregrafie, care să continue și la ciclul liceal. Să nu mai fie nevoiți părinții din Mangalia și din localitățile din sudul județului să-și transfere copiii talentați, încă din clasa a cincea, la școlile de Artă din Constanța sau din alte orașe… Voință și Bunăvoință să existe! Poate citesc și factorii de decizie aceste rânduri…

„Revenind la Galeria de Artă inaugurată azi, propun să invităm aici, cu expoziții personale și de grup artiști de renume, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, inclusiv dintre colaboratorii cotidianului online Mangalia News, printre care îi amintesc pe Maestrul Valentin Tănase, artist plastic român de formație complexă: excelent grafician, pictor, sculptor, directorul Studioului de Arte de la Cercul Național Militar, pe pictorița Carmen Florian și, în mod deosebit, pe Mihai Ionuț Grăjdeanu, profesor și creator de Benzi Desenate, inițiatorul OLIMPIADEI DE BENZI DESENATE, Concurs internațional unic, ajuns anul acesta la ediția a V-a. Ionuț este originar din Mangalia, mi-a fost elev în clasele gimnaziale și i-am încurajat de pe atunci unicitatea exprimării artistice”.
„Putem invita acum, la Mangalia, artiști fotografi din toată țara: Mircea Bezergheanu, împreună cu ”haita” sa de peste tot; Diana Buzoianu, de la Londra, Cristian Pușcașu, „cel cu prințese războinice, dar și cu nalangâte dobrogene” :), pe Adi Dedu, cu „Dobrogea, tărâm de poveste”, sau pe Sorin Onișor și pe Răzvan Vitionescu, doi renumiți fotografi bănățeni; pe Doctorul „Lumină” Eduard Armeanu, de la Studiourile „SulinWood”, autoinitulat: „Cel mai bun medic dintre fotografi și cel mai bun fotograf dintre medici” :), dar și pe „meseriașii” constănțeni: Dan Cristian Mihăilescu, cel supranumit ”Artistul fotograf al Mării Negre”, pe prof. univ. Dr. Arh. Vlad Eftenie, cu fotografiile și cărțile sale de excepție și pe mulți alții. De asemenea, se pot organiza aici expoziții de caricatură, iar dintre caricaturiștii români de marcă îi recomandăm pe Marian Avramescu, Costel Pătrășcan și Valentin Chibrit”.

„Haideți să reluăm și tradiția Taberelor de creație plastică la Mangalia și să organizăm nu numai Tabere de pictură, ci și Tabere de sculptură și de ceramică, iar obiectele pe care le vor realiza artiștii plastici participanți să revină orașului, pe care să-l înfrumusețăm și să creăm astfel încă un pol, un „magnet” de atracție turistică!”, afirmă profesorul Traian Lupu.

„Mă adresez veteranilor prezenți la inaugurare și întreb: Vă aduceți aminte ce Tabere de ceramică monumentală a organizat Medgidia, iar obiectele au devenit simboluri ale orașului, la vremea respectivă?
Pe prietenii mai tineri îi îndemn să caute pe internet: Taberele de la Medgidia, fenomen fondator al ceramicii românești contemporane și SIMPOZIONUL DE CERAMICĂ, MEDGIDIA, cu cele 9 ediţii (1970-1978) ale Taberelor de Ceramică Monumentală, finalizate cu numeroase lucrări de artă monumentală realizate în oraș și de-a lungul Canalului Dunăre – Marea Neagră. Am putea apela la experiența Maestrului Ceramist Gheorghe Fărcașiu, participant la Taberele de Ceramică Monumentală de la Medgidia”.
„Îi felicit călduros și îi îmbrățișez cu drag pe artiștii plastici prezenți în această primă Expoziție de grup, în acest moment istoric – inaugurarea primei Galerii de Artă din Mangalia! Dintre dumneavoastră, cu unii / unele am fost „colegi de gimnaziu”, cum îi numesc cu drag pe foștii mei elevi de la Școala 5, „Gala Galaction”…
Domnului Alexandru Ghinea, îmi amintesc că i-am dat un „ZECE cu Felicitări”, pe o planșă A3 – un frumos peisaj marin – cu care a venit George, fiul dumnealui la mine, la catedră și l-am rugat atunci pe George să-i transmită tatălui său invitația de a deschide neapărat o expoziție personală cu asemenea acuarele superbe! Și văd că Seniorul mi-a urmat sfatul!
Împreună cu renumitul acuarelist Paul Stoica, retrăim cu drag amintirile comune, deosebit de prețioase, ale admirabilei noastre prietenii cu Mentorul său, marele pictor tulcean Eugeniu Barău  – Jenică, iubitul și minunatul meu coleg de Arte Plastice, plecat prea devreme dintre noi, în lumea pură pe care și-a imaginat-o și a creat-o în minunatele sale tablouri, lume în care a crezut, împotriva vremurilor de atunci și pe care numai el a reușit să o ilustreze, ca un fin bijutier, la modul cel mai detaliat cu putință, ca un adevărat mare „Pieter Bruegel” român”. (Împreună cu Eugeniu Barău, am fost colegi de an, la Facultatea de Arte Plastice din Timișoara, cu Nicu Covaci, trecut și el recent în legendă, precum pasărea Phoenix…)”.
„Dragi prieteni,
Mă bucur să găzduim în paginile publicației online Mangalia News numeroase activități culturale la care participați, iar câtorva dintre dumneavoastră le-am deschis Galerii Virtuale de Artă, care sunt vizionate de milioanele de cititori pe care-i are publicația Mangalia News, în țară și peste hotare:
Recent, am lansat, împreună cu echipa de redacție, noua platformă media Litoral Press România, pe care vă invit să o accesați, pentru a afla cele mai proaspete știri de pe litoralul românesc și din Delta Dunării, dar și de la partenerii noștri din țară și din diaspora…
„Vă doresc sănătate deplină, dumneavoastră și celor dragi și succese deosebite în proiectele artistice-plastice, precum și în întreaga dumneavoastră activitate!
La cât mai multe și mai frumoase expoziții de înaltă calitate artistică!
Viață lungă, Galeriei de Artă Mangalia, pentru cultivarea Frumosului artistic, pentru Cultură de calitate!”
Traian Lupu,
Profesor de Arte,
Grd. I didactic, Distincția „Gheorghe Lazăr”,
Membru al UZPR și al AJRP,
Senior Editor,
Directorul publicațiilor Mangalia News
și Litoral Press România.
Mangalia, 15 august 2024.


MangaliaNews, 16.08.2024.


Exit mobile version