Revista trimestrială „Muzeul Presei Românești”, nr. 3 (15) / iulie-septembrie 2024, a apărut, sub auspiciile UZPR

0
65
Continuând un program generos, materializat într-o revistă online dedicată istoriei presei românești, ultimul număr al revistei „Muzeul Presei Românești”, nr.15/2024, etalează o gamă variată de subiecte, circumscrise tematicei acestei publicații trimestriale dedicată culturii, educației și jurnalismului de atitudine. Continuând tradiția presei românești, sub patronajul spiritual al lui Mihai Eminescu, această revistă apare sub auspiciile Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
În articolul de fond sunt evocate sensurile actuale ale cuvântului „muzeu”, mutațiile semantice și evoluția conceptului propriu-zis, încât el să acopere inclusiv obiectul de activitate al unui muzeu virtual dar și pe cel  al unuia imersiv, respectiv al unei reviste de specialitate. Înțelesurile avute în timp de termenul „muzeu” fac toate trimitere la înțelesul de odinioară al cuvântului Muzeion, adică loc de întâlnire al muzelor: literatură, pictură, artă, muzică etc, acest spațiu fiind dedicat tuturor slujitorilor literaturii și științei, fie ei jurnaliști, cercetători sau oameni de cultură.
În primele pagini ale revistei consemnăm alegerea pentru următorii patru ani a domnului Sorin Stanciu în funcția de Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, cât și structura Consiliului Director, în urma Adunării Generale de Alegeri a UZPR întrunită statutar în data de 20 iulie a.c. în aula Universităţii Ecologice Bucureşti. În discursul său de după alegere, președintele UZPR a subliniat cu tărie că idealul său, în perioada în care a condus Uniunea, va fi totodată și crezul său în continuare: „UZPR suntem noi, toți, egali!”.
Acest număr al publicației aduce detalii semnificative din activitatea desfășurată de revista TOP Business, precum și din activitatea Radioului ProDiaspora, cu referire specială la cunoscutul jurnalist Constantin Dumitru și a doamnei Gabriela Raucă, ambii membri ai UZPR. Sunt găzduite contribuții prestigioase ale unor membri ai uniunii noastre: George Roca (corespondență din Australia), Ionel Novac, prof. univ. dr. Ioan N. Roșca, dr.ist. Ion Constantin, dr. Constantin Corneanu, Tanța Tănăsescu, Dr. Laurențiu-Ștefan Szemkovics,  Dan Toma Dulciu, Daniela Șontică. Ne bucurăm și de contribuțiile unor prestigioși jurnaliști și scriitori, precum Iftimie Nesfântu sau Dumitru Ichim (corespondență din Canada).
Revista conține de asemenea file de jurnal de călătorie în Spania, un interviu în Australia, eseuri de istorie a presei românești, prezentarea unor evenimente expoziționale, apariții editoriale, prezentări de scriitori etc. Menționăm și valoroșii contributori Nicoleta Milea, Laura Hant și Dumitru-Tudor Tănăsescu.
Omagiem Luceafărul poeziei românești, strămoșii prezenți pe Columna lui Traian și toți jurnaliștii, scriitorii și poeții, din Australia și până în Canada, pentru că români suntem toți.
Ne amintim că primul cronicar al balurilor de altă dată, la care participau românii, nu a fost nici Claymoor, nici Bacalbașa, ci Eminescu, gazetarul, care descrie cu lux de amănunte desfășurarea balurilor comunității românești de la Viena, organizate de ”România Jună”  (1876, 1877). Primul bal al presei, „extraordinar de frumos” spune C. Bacalbașa, desfășurat  la sfârșitul lunii ianuarie 1882 la Teatrul Național din București, s-a ținut sub președinția prințului G. Bibescu. El s-a ținut în folosul victimelor incendiului ce s-a produs la 4 ianuarie 1882 la Circul Krembser, aflat pe Bulevardul Elisabeta. Inițiatorii acestui act de solidaritate au fost politicieni, jurnaliști și artiști: George Filipescu, Emil Costinescu, Theodor Aman, Emile Galli, Frédéric Damé, Al. Ciurcu etc. Ne întrebăm dacă ne-am putea revedea anul acesta la un Bal al Presei Românești.
Vă invităm la lectură și mulțumim colaboratorilor, pentru contribuțiile valoroase.
Revista poate fi citită online, aici.
Tanța Tănăsescu, Redactor-șef,
Dan Toma Dulciu, Director editorial.


MangaliaNews, 19.08.2024.



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply