Site icon Mangalia News

„Rădăcini ale viitorului model social-economic românesc” – fragment din volumul „Să gândim dincolo de azi”, de Acad. Ioan Aurel Pop

“(…) Lumea noastră rurală tradițională este aproape apusă. Nu ne mai gândim la țăranul român în spirit sămănătorist și poporanist, nici nu mai putem visa la sate idilice, cu fete care înfloresc altița și cu flăcăi osteniți de trasul la coasă când soarele se ridică de-o suliță pe cer. Azi satul este cu totul altul, chiar și pe-acolo pe unde el, aparent, mai există și nu s-a stins în ruină și uitare.
Dar să ne amintim de sat, de cei care au dat viață satului și de marii intelectuali care au adus laudă țăranului român și care au făcut elogiul satului românesc nu poate să facă rău nimănui. „Nunta Zamfirei”, deși este una țărănească, pare împărătească, botezurile copiilor și prohodirile morților, fetele cu marame de borangic și cu părul mirosind a flori de primăvară, muierile vajnice care erau talpa casei și bărbații dedicați muncii tăcute, bunicii cu argint în plete și bunicile torcând fus după fus, senine și tăcute, suspinând din când în când, la amintirea vreunui gând din viețile lor trecute. Toți aceștia și toate acestea au fost și nu mai sunt, dar existența lor a fost la fel de reală ca și existența noastră. Ei au fost viață, iar viața, fie și cea trecută, tot viață rămâne.
Dacă ajungem să știm și să prețuim ceea ce au făcut strămoșii nu devenim, probabil, mai deștepți și nici nu putem prevedea viitorul, dar putem dobândi o altă virtute, aceea ce a înțelege mai bine prezentul și de a ne adapta mai bine vieții prezente. Și dacă nu reușim cu toții să iubim acest pământ și acest popor și ne luăm, unii dintre noi, lumea în cap, măcar să nu urâm țara aceasta și oamenii ei. Nicio țară și niciun popor de pe lumea asta nu merită și nu trebuie să trezească ură, ci ambiția de a construi. Avem șansa, cu tot handicapul nostru istoric și cu toate tarele contemporane, să fim arhitecții edificiului României de mâine în context european, în acord cu un proiect european, din care nu poate lipsi modelul românesc.
(Acad. Ioan Aurel Pop, “Rădăcini ale viitorului model social-economic românesc”, din volumul “Să gândim dincolo de azi”, realizat de ASPES).


MangaliaNews, 20.08.2024.


Exit mobile version