Site icon Mangalia News

BlackNETs: Împreună, împotriva „capcanelor silențioase” din apele Mării Negre

BlackNETs “Exorcising the BLACK Sea’S Silent Killers” este un nou proiect aflat sub coordonarea Organizației Neguvernamentale Mare Nostrum, finanțat de Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre și cofinanțat de Uniunea Europeană. Obiectivul principal al proiectului este de a cuantifica și minimiza impactul uneltelor de pescuit abandonate, pierdute în mod accidental sau aruncate înapoi în mare asupra mediului Mării Negre.
În cadrul proiectului a avut loc prima întâlnire oficială, la care au luat parte toți partenerii implicați: ONG Mare Nostrum (coordonator), Karadeniz Technical University (Turcia), Institute of Oceanology-Bulgarian academy of sciences (Bulgaria) și Ilia State University (Georgia).
Astfel, pe parcursul a 2 zile intense  s-au agreat primii pași pe care fiecare partener trebuie să îi urmeze pentru primele activități ale proiectului precum si  termene limită aferente. Cele două activități principale discutate în timpul întâlnirii au fost analiza cauzelor care duc la pierderea echipamentelor de pescuit și cartografierea zonelor în care se acumulează uneltele de pescuit abandonate.
De asemenea, a fost prezentată prima versiune a chestionarelor ce urmează să fie aplicate grupurilor de interese în toate cele 4 state riverane Mării Negre, urmând ca în perioada următoare acestea să fie finalizate, iar aplicarea acestora să poată fi realizată în luna septembrie a acestui an.
Metoda chestionarului ne va ajuta să înțelegem prezența, cantitățile, tipurile și tendințele, lucru care ne va oferi o perspectivă cuprinzătoare asupra problemei uneltelor fantomă în Marea Neagră. De asemenea, metoda cartografierii zonelor de acumulare ne va ajuta să realizăm o hartă cu zonele fierbinți.
Toate aceste activități vor contribui la atingerea obiectivului principal: extragerea a 8000 kg de uneltele de pescuit fantomă din apele Mării Negre, în toate cele 4 țări partenere.
În plus, am beneficiat de prezența și sprijinul reprezentanților Global Ghost Gear Initiative. Global Ghost Gear Initiative (GGGI) este o alianță între părți interesate din industria pescuitului, sectorul privat, ONG-uri, mediul academic și guverne, concentrată pe rezolvarea problemei uneltelor de pescuit pierdute și abandonate din întreaga lume. GGGI ne-a prezentat situația la nivel global și ne-au asigurat suportul lor pe tot parcursul proiectului. Am avut, de asemenea, ocazia să ne familiarizăm cu aplicația Ghost Gear Reporter care va fi utilizată pentru raportarea zonelor cu acumulări de unelte de pescuit fantomă.
BlackNETs “Exorcising the BLACK Sea’S Silent Killers” este un nou proiect aflat sub coordonarea ONG Mare Nostrum, finanțat de Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre și cofinanțat de Uniunea Europeană. Acesta are o durată de 18 luni, iar bugetul total este de 456.660,26€.

MangaliaNews, 23.08.2024.


Exit mobile version