„Lecția de Patriotism” oferită de Cercul Cultural Româno-Austriac „Unirea”, pios omagiu adus eroului Avram Iancu

0
74
Din Viena, domnul Ioan Godja, managerul RTV Unirea International, ne transmite această călduroasă invitație:
Stimați iubitori de Cultură,
Pe 7 septembrie 2024, la ora 18:00, vă invităm să luați parte la un eveniment unic, dedicat memoriei și valorilor naționale, ce va avea loc la Centrul de Educație St. Bernhard, din Wiener Neustadt. „Lecția de Patriotism” va oferi ocazia de a ne reconecta cu esența identității noastre, omagiind figura istorică a lui Avram Iancu, eroul care a luptat pentru binele și fericirea poporului român.
Anul 2024 a fost declarat de Parlamentul României „Anul Avram Iancu”, marcând 200 de ani de la nașterea acestui simbol al Revoluției de la 1848 și al luptei pentru drepturile românilor din Transilvania. Acest an comemorativ ne aduce mai aproape de eroul nostru național, oferindu-ne oportunitatea de a celebra viața și moștenirea lui Avram Iancu prin diverse manifestări culturale. Evenimentul nostru reprezintă un astfel de omagiu, un gest de recunoștință din partea celor care trăim departe de meleagurile natale, dar care păstrăm în suflet valorile și tradițiile strămoșilor noștri.
Evenimentul va fi structurat în două părți, cu o durată totală de aproximativ 70-80 de minute, incluzând o pauză de 10 minute între cele două segmente. În acest timp, va avea loc o scurtă pauză, în care invitații vor avea posibilitatea să savureze o cafea sau o altă băutură la cafeneaua alăturată.
În cadrul programului, va avea loc o prezentare concisă a două volume esențiale: „Avram Iancu – Biografia din 1897” și „Iancu – Trilogia Christică”, semnate de Dr. Nicoară Mihali. Prezentarea nu va dura mai mult de 5-7 minute, permițând astfel celor interesați să exploreze pe cont propriu aceste lucrări de referință.
Partea artistică a serii va include un spectacol alegoric despre Avram Iancu, susținut de Trupa de Balet Colibri din Borșa, Maramureș, sub îndrumarea Prof. Raluca Hojda. De asemenea, soprana Sara Mihali ne va încânta cu arii românești, acompaniate de cântecele pastorale, interpretate la fluier de Noian, aducându-ne mai aproape de rădăcinile noastre strămoșești.
Așa cum a subliniat autorul Nicoară Mihali: „Marile acte de cultură se realizează cu multe sacrificii. Vorbim despre patriotism și despre testamentul lui Avram Iancu – „Nimic pentru mine, ci totul pentru binele și fericirea neamului meu!”. Copiii sunt cei mai sinceri ambasadori; ei nu sunt pervertiți, nu au făcut compromisuri. Ariile compozitorilor români cântate de o soprană, cântecele pastorale culese din perioada de pribegie a lui Iancu vă invită să rezonați, măcar pentru o clipă, cu istoria și rădăcinile gorunilor care și-au risipit coroana în lume”.
La finalul evenimentului, vom avea bucuria de a savura împreună câte ceva de la bufetul pregătit cu grijă de organizatori. Vă așteptăm cu drag, să ne bucurăm împreună de această seară de neuitat!
Pentru informații suplimentare și rezervări, vă rugăm să consultați numărul de telefon și adresa de e-mail disponibile pe afiș.
Ioan Godja, RTV Unirea International, 30 august 2024, Viena.



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply