Global Digital Heritage și INP digitizează în 3D colecția Muzeului de Arheologie din Mangalia, ruinele orașului antic Callatis, cetatea elenistică de la Albești și movila Documaci

0
319
În perioada 10-21 septembrie 2024, Global Digital Heritage, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, continuă campania de digitizare 3D de monumente și de bunuri culturale, începută anul trecut.
Anul acesta, campania se va desfășura în două etape. Astfel, echipa formată din specialiști ai Institutului Național al Patrimoniului, Direcția Patrimoniu Digital și Global Digital Heritage se va concentra în prima săptămână pe scanarea obiectelor aflate în colecția Muzeului de Arheologie Callatis din Mangalia și digitizarea ruinelor orașului antic Callatis (oraș întemeiat la sfârșitul sec. VI a.Chr. de către coloniștii dorieni veniți din Heracleea Pontica, oraș din Grecia antică). De asemenea, dacă vremea va fi favorabilă, sunt vizate cetatea elenistică de la Albești și movila Documaci, mormânt tumular de epocă elenistică.
În a doua săptămână vor fi digitizate situl arheologic „Cetatea Histria”, de la Istria, (așezare înființată de coloniștii greci din orasul grec Milet, în sec.VII a. Chr. și care ulterior s-a romanizat ca urmare a includerii teritoriul antic al Dobrogei în Imperiul Roman), dar și obiectele aflate în colecția Muzeului Cetății Histria provenind din cercetările arheologice desfășurate în sit.
Pentru rezultate de foarte bună calitate, vor fi folosite tehnici complementare de digitizare, precum fotogrammetria terestră și aeriană și scanarea terestră cu laser. Modelele 3D obtinute în urma procesării datelor vor sustine tot procesul de conservare a Patrimoniului și de diseminare către publicul larg și specialist prin încărcarea lor online. Activitățile se desfășoară în baza unui parteneriat pe mai mulți ani între Institutul Național al Patrimoniului și Global Digital Heritage. Costurile procesului de digitizare sunt asigurate majoritar de GDH.
Global Digital Heritage este o organizație non-profit cu sediul în Florida, SUA (https://globaldigitalheritage.org/), care se concentrează pe documentarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric folosind tehnologie digitală și care grupează specialiști cu precădere arheologi din diferite țări precum Spania, Italia, Africa de Sud.

Scopul principal al Global Digital Heritage, la care aderă și Institutul Național al Patrimoniului, este de a prezerva aceste informații digitale pentru generațiile viitoare și de a le face disponibile publicului larg. Prin folosirea tehnologiei digitale, se pot crea reproduceri detaliate și interactive ale siturilor arheologice și monumentelor istorice, permițând cercetătorilor, studenților și publicului să exploreze și să înțeleagă mai bine patrimoniul cultural.
Prin utilizarea tehnologiilor avansate, precum fotogrammetria și imagistica aeriană, alături de echipamente performante și software-uri de ultimă generație pentru procesarea datelor, Global Digital Heritage și Institutul Național al Patrimoniului vor continua realizarea de modele digitale 3D ale obiectivelor culturale vizate.
Institutul Național al Patrimoniului își continuă astfel misiunea de a face trecutul mai accesibil prin implicarea continuă în proiecte dedicate conservării, protejării, cercetării și promovării patrimoniului cultural și istoric al României.
Pentru rezultatele campaniei din anul 2023 în care s-au digitizat peste 100 obiecte de diverse tipuri și din diverse perioade (figurine statuare din paleolitic până la arme, vase și podoabe din epoca medievală și modernă) din colecțiile Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, ansamblul de monumente din Curtea voievodală Târgovişte, precum și obiectele din colecția  Muzeului Arheologic  Adamclisi, Cetatea romană Tropaeum Traiani și Monumentul triumfal “Tropaeum Traiani”, puteți urmări contul de Sketchfab al GDH https://sketchfab.com/GlobalDigitalHeritage și site-ul INP: https://cimec.ro.


MangaliaNews.ro, 11.09.2024.



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply